Landsskytterstevnet gir inntrykk, og man skaper seg tanker....
Av formann Rauma skytterlag - Ottar Dalset.
Skyting er en eldgammel sport, utviklet i takt med tiden, fra oldtidens slynge til pil og bue, og nå dagens moderne gevær, og skyting på elektroniske blinker. Denne eksponering har gjennom utviklingen knyttet til seg nye målgrupper.
Gjennom TV med direktesending fra Landsskytterstevnet, vises alt fra rekrutten med engasjerte foreldre, til far, mor og bestefar, i skjønn forening med eliteskytterne, alle ivrig opptatt med sine egne prestasjoner.
Mange skytterlag har sett muligheten, og tatt denne utfordringen. Anvisning på storskjerm i skytterhuset og internett, og moderne komfortable baneanlegg tilfredsstiller selv de mest kresne. Foreldre stiller opp, om enn på en annen måte enn tidligere generasjon. Målet kan være todelt. Å bidra med å skape gode og trygge lokalsamfunn å vokse opp i, og som i tillegg kan eksponere deres håpefulle på en måte de selv aldri fikk muligheten til. Triumfer står kanskje ikke i sentrum, det er min tro at det ikke er det som motiverer, i første omgang.
Få steder i vårt moderne samfunn, om enn noen, kan vise til slikt engasjement, utjevnet av generasjonskløft og kvalitet. Slik blir skytesporten regnet som unik! Resultatet er i sum ikke så mye rettet mot det sportslige, men like mye hensynet til sosial omtanke, til integrering og læring. Studier viser at de aller fleste som er engasjert i frivillig arbeid, vil tilegne seg relevant erfaring av langt større betydning enn det deltidsjobber kan måle seg opp mot, også i andre dimensjoner enn ting man kan kjøpe.
Derfor fungerer det lokale skytterlaget som den stabile, sosiale rammen det er tenkt som, til hjelp og hygge for foreldre, og ungdom på vei gjennom tenårene, på leting etter det som tilfredsstiller og passer den enkelte. Sammenhengen mellom trivsel, utviklingsmuligheter og fremgang er en hovedfaktor.
Alle som entrer våre standplasser skal føle seg trygge. Gode relasjoner skapes på banen, den forplanter seg også til å gjelde utenfor banen. En slik tenåringsaktivitet gir ikke bare stor sosial gevinst, den påvirker den sivile og sportslige karrieren til den enkelte. Altså: Dobbel gevinst, minst!
En kjent lagdommer fortalte meg nylig, at han aldri hadde hatt noen fra skyttermiljøet i noen straffesak i sin mangeårige karriere!
Noe å tenke på, også for prestasjonsjagende og beregnende foreldre, som til stadighet ses rundt pengerelaterte idretter, som sikter ens håpefulle mot proffliv og penger. Slettes ikke så frivillig, som Det Frivillige Skyttervesen.
Ha en treffende god weekend, på skytebanen!